Hulterstad 113

Anne-Lene om Öland

Anne-Lene om Öland

Öland är relativt nytt för mig, det är bara några år sen jag var här första gången. Men jag förälskade mig snabbt i denna vackra och speciella ö. Sen dess har jag varit här flera gånger om året.

Jag älskar naturen här och tidens historia som visar sig vart man än kollar, i form av gamla kvarnar, byggnader, fornlämningar m.m. Jag älskar havet och vart man än är så finns det närhet till havet. Det är ett otroligt fågelliv på Öland och som fotograf som älskar utmaningen att fotografera en fågel, så är Öland som ett smörgåsbord. Landskapet här med alla sina formationer gör också att det alltid finns något vackert att fotografera. I maj är det ett hav av vackra blommor och jag vill gärna påstå att de flesta solnedgångar här är vackra, oavsett vart på ön du befinner dig. Att det finns sälar på Södra Öland är extra kul tycker jag. Att krypa långsamt nära för att kunna ligga och fotografera dem känns helt fantastisk. De har full koll på att man är där och om man reser på sig är de borta på en sekund.


Jag älskar att sitta vid havet och lyssna på vågorna, med en kopp kaffe eller en kamera i handen. Jag älskar de klippiga stränderna och jag älskar de långa sandstränderna. Att sitta vid havet på kvällen och grilla och se himlen förvandla sig i röda färger och se fåglarna dyka i havet efter fisk. Det finns många små fiskarhamnar, som är mysiga att besöka.


Det finns några ställen som jag gillar lite extra och som jag gärna återkommer till många gånger.
Några platser jag gillar lite extra på södra delen av Öland

Sebybadet (ca en mil från Hulterstad) eller Seby läge som det också kallas ligger vid havet, på sydöstra delen av Öland, det är en stenstrand med en lång stenbrygga man kan bada från. Det finns även en gräsyta med bord och bänkar där man kan tälta och en parkering där man kan övernatta i sin husbil. Det finns även utedass. Det är en bra plats för sträckfågelskådning.
Jag älskar att komma hit. Jag kan inte riktigt förklara varför jag just gillar Seby.
Gettlinge gravfält, är också ett vackert ställe där jag gärna stannar och sträcker på benen, går en promenad med kameran och sätter mig i gräset med en kopp kaffe. På våren är det ett hav av blommor runtom. Jag åker gärna hit i solnedgången och fotograferar i det vackra kvällsljuset.
Mörbylånga (ca 18 km från Hulterstad) är en trevlig by med flera butiker och restauranger. Här handlar vi ofta eller åker hit på kvällen och sätter oss vid havet och fikar eller äter pizza på Lindas restaurang, som är en mysig och trevlig restaurang som ligger mitt i Mörbylånga. Mysigt är också att ta med sig pizza därifrån och sätta sig vid havet och äta. Det finns även flera badplatser i Mörbylånga.
Vickleby är en liten vacker by ungefär en mil ifrån Färjestaden. Genom byn går Vickleby bygata, en idyllisk gata med vackra hus från 1800-talet. I byn finns caféer, restauranger, pensionat, kyrka mm. Vill man gå en längre promenad kan man ta en härlig promenad från Vickleby mot Karlevi och svänga av till vänster i Karlevi, ner för en gata mellan husen och promenera runt jordbruksmark och ängar och komma tillbaka till Vickelby.


Kvarnarna i Lerkaka finns på Ölands sydsida ungefär på Ölands mitt. Det är 5 vackra och välbevarade kvarnar som står på rad. Här kan man gå upp i kvarnarna och se hur de ser ut inuti. Det finns bord och bänk där det är trevligt att sitta och fika. Här finns även en liten trevlig butik som säljer fika, glass och lite olika prylar.
Gårdby kafé & lanthandel är verkligen värd ett besök. Mysiga lokaler och en jätte trevlig trädgård. Vacker lanthandel och fin inredningsbutik. Gårdbykafé ligger i gårdby på östsidan av Öland, om du åker från brofästet och tvärsöver ön.
Några platser jag gillar lite extra på norra delen av Öland
 
Byrums raukar är ett raukområde på norra Ölands västsida. Jag tycker att detta ställe är värt ett besök. Dock är det lite jobbigt vara där samtidigt med alla andra turister. Men att åka hit en kväll och avsluta kvällen på kanten av en klippa och grilla i solnedgång eller försöka fånga fåglarna på bild när de dyker ner i havet efter fisk, är verkligen helt underbart.
Kapelludden S:ta Britas kapell. Här ligger ruinerna från ett kapell från 1200 talet. Kapelludden är känt för sitt rika fågelliv. Det ligger små fiskarstugor på väg ut till udden. Här finns även en badstrand och en liten hamn. Längst ut på udden står Kapelluddens fyr som är byggt 1871.
Här är det mysigt gå runt en stund och sedan sätta sig och äta lite picknick. Jag som älskar att fotografera tycker förstås det är kul att fotografera några av alla fåglar som är här.
Sandbybadet är en fin sandstrand nära Löttorp. Gillar man inte att bada så går det att promenad ut på udden som är ett fågelskyddsområde. Vackert och många fåglar för den fågelintresserade.